Verschil tussen gewikkelde trafo en LED-trafo voor inbouwspots

Een trafo, voluit transformator, is een apparaatje dat wordt gebruikt om de spanning van 230 Volt die uit een stopcontact komt, wordt omgezet tot een lagere spanning, meestal van 12 Volt, die kan worden gebruikt om 12V inbouwspots led van de stroom te voorzien die ze nodig hebben. Er zijn twee verschillende soorten trafo’s die hierbij gebruikt kunnen worden: de gewikkelde trafo en de LED-trafo. Het klink natuurlijk logisch om een LED-trafo te gebruiken voor inbouwspots led, maar het is ook mogelijk om een gewikkelde trafo te gebruiken. Wat is het verschil tussen deze twee transformators en hoe worden ze gebruikt?

Gewikkelde trafo’s voor inbouwspots

Gewikkelde trafo’s zijn transformators die voornamelijk werden gebruikt om halogeenspots van 12 Volt te voeden. Tegenwoordig kunnen ze ook worden gebruikt voor inbouwspots led, maar hier zitten wel een aantal nadelen aan vast. Gewikkelde trafo’s zijn grote, dikke apparaten die snel warm kunnen worden, en daardoor veel energie kunnen verliezen. Hierdoor hebben ze ook maar een beperkte levensduur, wat vervelend is, omdat inbouwspots led over het algemeen vrij lang mee kunnen gaan. Daarnaast werken gewikkelde trafo’s pas goed naarmate een bepaalde belasting wordt bereikt, maar omdat inbouwspots led zuinige lampen zijn, wordt deze belasting vaak niet gehaald waardoor de trafo soms niet goed werkt.

LED-trafo’s voor inbouwspots

LED-trafo’s zijn, zoals de naam al zegt, specifiek gemaakt voor inbouwspots. Deze trafo’s zijn zuiniger, waardoor ze beter passen bij het idee van de milieuvriendelijke en duurzame verlichting van inbouwspots led, en daarnaast gaan ze ook langer mee, net als de inbouwspots. Hierdoor worden deze vaak geadviseerd bij het installeren van 12V inbouwspots led, tenzij de belasting van de spots erg hoog ligt. In dit geval kun je kiezen voor een gewikkelde trafo bij het installeren van inbouwspots led. Wanneer je kiest voor inbouwspots led met een spanning van 230 Volt, heb je geen transformator nodig. Deze kun je direct aansluiten op de spanningsbron van 230 Volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *